Gümüş Kob (Argyrosomus inodorus)

Güney Afrika ve Nambia’nın kıyılarında bulunmuştur ve ticari ve amatör balıkçıların tercih ettiği bir türdür. 145 cm boya kadar ulaşabilir, dip sularını ve acı suları tercih eder. Daha çok taze, kısmen donuk satışa sunulur.

Gümüş Kob Afrika bölgesinde bulunan 3 çeşit kob’dan biridir.

Çoğunlukla ticari olarak avcılığı yapılsa da, Stellenbosch üniversitesine göre “kültür ortamında umut verici gelişimi, iyi uyumu ve deniz kültür balıkçılığı potansiyelini barındıran”  bir balıktır ki “güçlü ve rekabetçi deniz kültür balıkçılığı” türüdür.

Buna ek olarak, SASSI’ye göre ( Güney Afrika Sürdürülebilir Deniz Ürünleri Girişimi) gümüş kobun Güney Afrika yumurta stokları, esmer kob ve karekuyruk kob ile birlikte, “fazla popülasyonun %6 ve %9’u arasında şiddetli bir şekilde tükenmiştir”. SASSI’nin öngörüsüne göre gümüş Kob, IUCN’nin (Uluslar arası Doğayı Koruma Birliği) kırmızı listesine yakın zamanda yerleştirilecektir.

Buna rağmen, SASSI ayrıca bu balık için “dirençli ve çabuk büyüyen” ifadelerini kullanmaktadır.

Bu balıkçılık, WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve SASSI’nin, çok pozitif gelişme göstereceğine inandığı Balıkçılığı Geliştirme Projesi’nde yer almaktadır.

Gelecekte, yetiştiricilik, kobun sürdürülebilir kaynağını sağlayacaktır.

Arşive gitmek için tıklayınız

Paylaş: