Bartrami Halka Kalamar

 
 
 

Bartrami, yaklaşık 1 yıl kadar yaşayıp, hızlı büyüyen iri bir kalamar türüdür. Yaşamı süresince beslenme ve üreme amaçlı göç eder. Dişiler daha büyük vücuda sahiptir, ergin bireyler 5 kg ağırlığa kadar ulaşabilir. Küçük ortasu canlıları ve kendi türünün küçük bireyleri ile beslenir. Dip ağları ile avlanır. Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarında bulunur. Kuzey Pasifik'te kışın üremesi görülür.

Todarodes cinsi kalamar ile yakın akraba olduğundan benzer lezzete sahiptir. İri yapısından dolayı bütün olarak pazarda satışa sunulmayıp, halka ya da tüp olarak rağbet görmektedir.

Ürün Bilgisi

Ürün Adı Dondurulmuş Bartrami Halka Kalamar 10 kg
Ürün Latince Adı Ommastrephes bartramii
Ürün İngilizce Adı Neon flying squid
Ürün Dış Barkodu 8680539205002
Ürün İç Barkodu -
Ürün Boyu Et kalınlığı: 1,2 cm  /  Çap: 4-8 cm  /   Glaze öncesi boy     /    Glaze sonrası boy
Ürün Tanımı

 
Avcılığından sonra kalamar, bacak kısmı ve iç organlarından arındırılır, derisi temizlenir, AB standartlarında işlenir, halka kesilir, hemen dondurulur, koruma glazesi uygulanır, 10 kglık kutularda dökme olarak paketlenir.
Dondurma Şekli IQF (Bireysel Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 10 kg dökme
İçindekiler Halka kalamar (%100), su (%3-5)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık   (FAO : 61 )    /    İşleme
Menşei Çin
Ambalaj içi adet -
Glaze oranı %3-5
Ürün tipi Temizlenmiş halka kalamar
Hasarlı ürün adedi Maksimum 5 adet/10 kg
Görünüm Kemik beyazı renginde, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/1 kg -
Raf ömrü Üretim tarihinden sonraki ilk 18 ay
Katkı maddesi AB standartlarında uygulanmıştır (Maks ‰5).
Dış ambalaj Renk baskısız oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (25x52x20 cm)
İç ambalaj PE iç poşet
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18ᵒ C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


 

Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 92
Yağ (g/100 g) 1
Protein (g/100 g) 16
Kolestrol (mg/100g) 233
Sodyum (mg/100g) 44
Karbonhidrat (mg/100g) 3
Vit A (%/100 g) 1
Vit C (%/100 g) 8
Kalsiyum (%/100 g) 3
Demir (%/100 g) 4
Omega 3 (g/100 g) 0,486
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 1
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 1
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 200-400
Salmonella spp(g-ml) 0/25
Listeria monocytogenes (g-ml) 0/25
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır.
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır.
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir.
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir.
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır.
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
X X                   X