Bütün Palamut

 
 
 

Uskumrugillerden bir balık türüdür. Ton balığına pek çok fiziksel özelliği ile benzerlik gösterir. Batı ve Doğu Atlantik orijinlidir. Süveyş kanalı ile sularımıza giriş yapmıştır. Sürü oluşturur ve hızlı yüzer. 90 cm boya kadar ulaşabilmektedir. Farklı sıcaklıktaki sulara uyum gösterebilmektedir.

Oldukça ticari bir türdür. Türkiye'de çok tercih edilen ve taze tüketilen bir balıktır. Dünya çapında taze, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, fümelenmiş ve konserve edilmiş olarak tüketilmektedir.



Ürün Bilgisi

Ürün Adı Denizer Dondurulmuş Bütün Palamut 10 kg
Ürün Latince Adı Sarda sarda
Ürün İngilizce Adı Atlantic bonito / Skipjack
Ürün Dış Barkodu
 
500 g: 8680539206009
900 g: 8680539206016
Ürün İç Barkodu -
Ürün Boyu 500 g 900 g   /    Glaze öncesi boy    /    Glaze sonrası boy
Ürün Tanımı Avcılığından sonra palamut, hiçbir işlem görmeden dökme paketlenir ve hemen dondurulur.
Dondurma Şekli Semi BQF (Yarı Blok Hızlı Dondurucu)
Paketleme Şekli 10 kg hand laid paket
İçindekiler Bütün palamut (%100)
Üretim Şekli Çiftlik Yetiştiriciliği    /    Avcılık (FAO : 37 )    /    İşleme
Menşei Türkiye
Ambalaj içi adet
 
500 g: 24-25 adet/10 kg
900 g: 8-12 adet/10 kg
Glaze oranı %0
Ürün tipi Bütün palamut
Hasarlı ürün adedi 1-2 adet / 10 kg
Görünüm Parlak deri, kırmızımsı et, ürüne özgü görünüm
Koku Ürüne özgü doğal koku
Tat Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat
Elastikiyet Sıkı, kuru değil
Ortalama g/10 kg
 
500 g
900 g
Raf ömrü ÜT'den sonraki ilk 18 ay
Katkı maddesi Bulunmamalıdır.
Dış ambalaj Min 4 renk baskılı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (38x53x8 cm)
İç ambalaj PE iç poşet
Ambalaj Kriteri

 
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2).
Saklama Koşulu
 
Minimum -18° C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır.
 


Besin Değerleri

Enerji (kcal/100 g) 130
Yağ (g/100 g) 1
Protein (g/100 g) 22
Kolestrol (mg/100g) 47
Sodyum (mg/100g) 37
Karbonhidrat (mg/100g) 0
Vit A (%/100 g) 1
Vit C (%/100 g) 2
Kalsiyum (%/100 g) 3
Demir (%/100 g) 7
Omega 3 (g/100 g) 0,016
 


Kimyasal Parametreler

Civa (Hg) (mg/kg) 0,5
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) 0,05
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) 0,3
 
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 3,5
 
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) 6,5

 
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) 75

 
 


Mikrobiyolojik Parametreler

Histamin (mg/kg) 100-200
Salmonella spp(g-ml) -
Listeria monocytogenes (g-ml) -
 


Yasal Kriter

GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği
GKGM Etiketleme Yönetmeliği
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
 


Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması

Aparatlar
>2,27 kg'dan büyük paketler için, 0,28 g (1 oz) hassasiyetli terazi
>2,27 kg'dan küçük paketler için, 0-71 g (0,025 oz) hassasiyetli terazi
İşlem
>Terazi sağlam ve düz bir yüzeyde ayarlanır.
>Yük göstergesinin 0 olduğu ve hassasiyeti kontrol edilir.
>Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır, paketin üzerindeki buz temizlenir ve hemen tartılır.
>Paket açılır, tüm parçaları ve buz kristalleri ile birlikte içerik alınır, kuru havalı ortamda boş ambalaj oda sıcaklığında tartılır.
>Dolu paket ağırlığından, boş paket ağırlığı çıkarılır, sonuç ürün net ağırlığıdır.
*AOAC 963.26 Dondurulmuş Glazesiz Gıda Net Ağırlık standardı baz alınmıştır.
 


Üreme Zamanları

Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
        X X