Bartrami Tüp Kalamar
Bartrami, yaklaşık 1 yıl kadar yaşayıp, hızlı büyüyen iri bir kalamar türüdür. Yaşamı süresince beslenme ve üreme amaçlı göç eder. Dişiler daha büyük vücuda sahiptir, ergin bireyler 5 kg ağırlığa kadar ulaşabilir. Küçük ortasu canlıları ve kendi türünün küçük bireyleri ile beslenir. Dip ağları ile avlanır. Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarında bulunur. Kuzey Pasifik'te kışın üremesi görülür.
Todarodes cinsi kalamar ile yakın akraba olduğundan benzer lezzete sahiptir. İri yapısından dolayı bütün olarak pazarda satışa sunulmayıp, halka ya da tüp olarak rağbet görmektedir.
Ürün Bilgisi
Ürün Adı |
Dondurulmuş Bartrami Tüp Kalamar 10 kg |
Ürün Latince Adı |
Ommastrephes bartramii |
Ürün İngilizce Adı |
Neon flying squid |
Ürün Dış Barkodu |
8680539205019 |
Ürün İç Barkodu |
- |
Ürün Boyu |
U5 / Glaze öncesi boy √ / Glaze sonrası boy |
Ürün Tanımı
|
Avcılığından sonra kalamar, bacak kısmı ve iç organlarından arındırılır, derisi temizlenir, AB standartlarında işlenir, hemen dondurulur, koruma glazesi uygulanır, 10 kglık kutularda dökme olarak paketlenir. |
Dondurma Şekli |
IQF (Bireysel Hızlı Dondurucu) |
Paketleme Şekli |
10 kg dökme |
İçindekiler |
Tüp kalamar (%100), su (%3-5) |
Üretim Şekli |
Çiftlik Yetiştiriciliği / Avcılık √ (FAO : 61 ) / İşleme |
Menşei |
Çin |
Ambalaj içi adet |
25-30 adet/10 kg |
Glaze oranı |
%3-5 |
Ürün tipi |
Temizlenmiş tüp kalamar |
Hasarlı ürün adedi |
Maksimum 1-2 adet / 10 kg |
Görünüm |
Kemik beyazı renginde, ürüne özgü görünüm |
Koku |
Ürüne özgü doğal koku |
Tat |
Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat |
Elastikiyet |
Sıkı, kuru değil |
Ortalama g/1 kg |
400 g |
Raf ömrü |
Üretim tarihinden sonraki ilk 18 ay |
Katkı maddesi |
AB standartlarında uygulanmıştır (Maks ‰5). |
Dış ambalaj |
Renk baskısız oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (34x52x15 cm) |
İç ambalaj |
PE iç poşet |
Ambalaj Kriteri
|
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2). |
Saklama Koşulu
|
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır. |
Besin Değerleri
Enerji (kcal/100 g) |
92 |
Yağ (g/100 g) |
1 |
Protein (g/100 g) |
16 |
Kolestrol (mg/100g) |
233 |
Sodyum (mg/100g) |
44 |
Karbonhidrat (mg/100g) |
3 |
Vit A (%/100 g) |
1 |
Vit C (%/100 g) |
8 |
Kalsiyum (%/100 g) |
3 |
Demir (%/100 g) |
4 |
Omega 3 (g/100 g) |
0,486 |
Kimyasal Parametreler
Civa (Hg) (mg/kg) |
0,5 |
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) |
1 |
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) |
1
|
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
3,5
|
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
6,5
|
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) |
75
|
Mikrobiyolojik Parametreler
Histamin (mg/kg) |
200-400 |
Salmonella spp(g-ml) |
0/25 |
Listeria monocytogenes (g-ml) |
0/25 |
Yasal Kriter
GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik |
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği |
GKGM Etiketleme Yönetmeliği |
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği |
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği |
Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması
Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır. |
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır. |
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir. |
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır |
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir. |
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır. |
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır. |
Üreme Zamanları
Ocak |
Şubat |
Mart |
Nisan |
Mayıs |
Haziran |
Temmuz |
Ağustos |
Eylül |
Ekim |
Kasım |
Aralık |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |