Hoso Beyaz Karides
Güney Afrika, Çin, Hindistan ve Endonezya başta olmak üzere pek çok ülke tarafından yetiştirilen, oldukça lezzetli ve en önemli ticari karides türlerinden biri olan beyaz bir karidesdir. Doğal ortamda Hint-Batı Pasifik okyanusunda bulunur.
Oldukça lezzetli bir karides türü olup, bütün, kuyruk üzerinde et, butterfly, et ve kaplamalı gibi pek çok çeşitte satışa sunulmaktadır.
Ürün Bilgisi
Ürün Adı | Dondurulmuş HOSO Beyaz Karides 10 kg |
Ürün Latince Adı | Penaeus indicus |
Ürün İngilizce Adı | Indian white prawn |
Ürün Dış Barkodu |
4-6: 8680539204524 6-8: 8680539204548 8-12: 8680539204562 13-15: 8680539204586 16-20: 8680539204609 21-30: 8680539204623 |
Ürün İç Barkodu |
4-6: 8680539204531 6-8: 8680539204555 8-12: 8680539204579 13-15: 8680539204593 16-20: 8680539204616 21-30: 8680539204630 |
Ürün Boyu | 4-6, 6-8, 8-12, 13-15, 16-20, 21-30 / Glaze öncesi boy √ / Glaze sonrası boy |
Ürün Tanımı |
Hasatından sonra Beyaz karides, kafa, kabuk ve kuyruk kısımları alınmadan boylanır, plaklara az miktarda su eklenerek plaka tipi dondurucularda hemen dondurulur, 1 kg.lık kutularda paketlenir. |
Dondurma Şekli | Semi IQF (Yarı Bireysel Hızlı Dondurucu) |
Paketleme Şekli | 10x1 kg.lık kutu ambalaj |
İçindekiler | HOSO Beyaz karides (%80), su (%20) |
Üretim Şekli | Çiftlik Yetiştiriciliği √ / Avcılık (FAO : ) / İşleme |
Menşei | Endonezya |
Ambalaj içi adet |
4-6: 4-6 adet/kg 6-8: 6-8 adet/kg 8-12: 8-12 adet/kg 13-15: 13-15 adet/kg 16-20: 16-20 adet/kg 21-30: 21-30 adet/kg |
Glaze oranı | %20 |
Ürün tipi | HOSO karides |
Hasarlı ürün adedi | Maksimum 1-2 adet/kg |
Görünüm | Beyaz kabuk ve kafa rengi, ürüne özgü görünüm |
Koku | Ürüne özgü doğal koku |
Tat | Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat |
Elastikiyet | Sıkı, kuru değil |
Ortalama g/1 kg | 4-6: 170 g / 6-8: 125 g / 8-12: 84 g / 13-15: 77 g / 16-20: 50 g / 21-30: 35 g |
Raf ömrü | Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay |
Katkı maddesi | Bulunmamalıdır. |
Dış ambalaj | Min 4 renk baskılı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (27x38x25 cm) |
İç ambalaj | Min 4 renk baskılı iç kutu |
Ambalaj Kriteri |
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2). |
Saklama Koşulu |
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır. |
Besin Değerleri
Enerji (kcal/100 g) | 106 |
Yağ (g/100 g) | 2 |
Protein (g/100 g) | 20 |
Kolestrol (mg/100g) | 152 |
Sodyum (mg/100g) | 148 |
Karbonhidrat (mg/100g) | 0,91 |
Vit A (%/100 g) | 4 |
Vit C (%/100 g) | 3 |
Kalsiyum (%/100 g) | 5 |
Demir (%/100 g) | 13 |
Omega 3 (g/100 g) | 0 |
Kimyasal Parametreler
Civa (Hg) (mg/kg) | 0,5 |
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) | 0,5 |
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) | 0,5 |
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
3,5 |
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
6,5 |
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) |
75 |
Mikrobiyolojik Parametreler
Histamin (mg/kg) | 100-200 |
Salmonella spp(g-ml) | - |
Listeria monocytogenes (g-ml) | - |
Yasal Kriter
GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik |
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği |
GKGM Etiketleme Yönetmeliği |
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği |
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği |
Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması
Aparatlar |
>Kap: Tüm paket içeriğini alacak kadar büyük ve tüm parçaların düşmesini engelleyecek kadar küçük delikli bir kap olmalıdır. Herbir açıklık standart 16 inç (2,54 cm) olan metal deney tüpü rafı veya eşdeğer genişliğinde olması yeterlidir. |
>Elek: AB no:8, 20 cm ve 30 cm |
İşlem |
>Herbir paketteki ürünü delikli bir kaba alıp, 15 L tatlı su içeren 26±3°C sıcaklığındaki konteynere, kabın üst kısmı su ile dolacak kadar batırınız. Su aynı sıcaklıkta olup, debisi 4-11 L/dk olmalıdır. |
>Ürün, katılığını kaybederek çözüldüğünde, hemen 450 g ve üzeri ise 30 cm'lik, 450 g.dan düşük ise 20 cm.lik eleklere alınmaldır. |
>Ürün yer değiştirmeksizin elek 30° eğilir ve maks 2 dk süzülür. |
>Süzmeden sonra hemen darası alınmış yassı bir kaba alınır. |
>Ürün tartılır, sonuç çözülmüş ürün ağırlığıdır. |
*AOAC 967.13 Dondurulmuş Yengeç eti ve Karides Net Ağırlık standardı baz alınmıştır. |
Üreme Zamanları
Ocak | Şubat | Mart | Nisan | Mayıs | Haziran | Temmuz | Ağustos | Eylül | Ekim | Kasım | Aralık |
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |