Bütün Kalamar
Kalamar, 2 kanat yüzgeci, 6 bacak ve 2 tentakülden oluşan vücudu ile bir Kafadanbacaklı türüdür. Tür çeşitliliği bakımından zengindir. Eğer dikkatli avlanırsa raf ömrü uzundur; et donukken birkaç kez çözülse bile dondurma sisteminden çok az etkilenir ve elastkiyet değişmez. Olta, gırgır ve trol ile avlanır.
Taze kalamarın kokusu hafiftir. İnce bir derisi bulunur. Taze olarak bütün, donuk olarak bütün, tüp, halka, tentakül, biftek , mürekkep, kaplamalı ve dolma olmak üzere piyasası bulunmaktadır. Özellikle Loligo cinsi Amerika tarafından sıkça tüketilmektedir.
Ürün Bilgisi
Ürün Adı |
Dondurulmuş Bütün Kalamar 12 kg |
Ürün Latince Adı |
Loligo duvauceli |
Ürün İngilizce Adı |
Indian squid |
Ürün Dış Barkodu
|
U3: 8680539203022
3-6: 8680539203008
6-10: 8680539203046 |
Ürün İç Barkodu |
- |
Ürün Boyu |
U3 , 3-6, 6-10 / Glaze öncesi boy √ / Glaze sonrası boy |
Ürün Tanımı
|
Avcılığından sonra kalamar, bütün olarak boylanır, plaklara su ile yerleştirilerek plaka tipi dondurucularda hemen dondurulur, 12 kg.lık kutularda paketlenir. |
Dondurma Şekli |
BQF (Blok Hızlı Dondurucu) |
Paketleme Şekli |
6x2 kg /3x4 kg.lık poşet ambalaj |
İçindekiler |
Bütün kalamar (%90), su (%10) |
Üretim Şekli |
Çiftlik Yetiştiriciliği / Avcılık √ (FAO : 51 ) / İşleme |
Menşei |
Hindistan |
Ambalaj içi adet
|
U3: 36 adet/12 kg
3-6: 60 adet/12 kg
6-10: 110 adet/12 kg |
Glaze oranı |
%10 |
Ürün tipi |
Bütün kalamar |
Hasarlı ürün adedi |
Maksimum 2-3 adet/12 kg |
Görünüm |
Kırmızı deri rengi, ürüne özgü görünüm |
Koku |
Ürüne özgü doğal koku |
Tat |
Ürüne özgü acı veya ekşi olmayan doğal tat |
Elastikiyet |
Sıkı, kuru değil |
Ortalama g/1 kg |
U3: 330 g / 3-6: 180 g / 6-10: 100 g |
Raf ömrü |
Üretim tarihinden sonraki ilk 24 ay |
Katkı maddesi |
Bulunmamalıdır |
Dış ambalaj |
Orijinal baskılı oluklu mikrodalga mukavva koli (PAP) ambalaj (28x39x18 cm) |
İç ambalaj |
PE iç poşet |
Ambalaj Kriteri
|
Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda maddesine toplam geçiş miktarı madde veya malzemenin yüzey alanının desimetre karesinde 10 miligramdan fazla olamaz. Bu değer plastik madde veya malzemenin toplam migrasyon limiti olarak tanımlanır (mg/dm2). |
Saklama Koşulu
|
Minimum -18°C'de taşınmalı, saklanmalı ve depolanmalıdır. Taşıma işlemi kontaminasyon önlenerek, soğuk zincir kırılmadan tamamlanmalıdır. |
Besin Değerleri
Enerji (kcal/100 g) |
92 |
Yağ (g/100 g) |
1,38 |
Protein (g/100 g) |
15,58 |
Kolestrol (mg/100g) |
233 |
Sodyum (mg/100g) |
44 |
Karbonhidrat (mg/100g) |
3,08 |
Vit A (%/100 g) |
1 |
Vit C (%/100 g) |
8 |
Kalsiyum (%/100 g) |
3 |
Demir (%/100 g) |
4 |
Omega 3 (g/100 g) |
0,642 |
Kimyasal Parametreler
Civa (Hg) (mg/kg) |
0,5 |
Kadmiyum (Cd) (mg/kg) |
1 |
Kurşun (Pb) (mg/kg yaş ağırlık) |
1
|
Dioksinlerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
3,5
|
Dioksinlerin ve benzeri PCBs'lerin toplamı en çok (pg/g yaş ağırlık) |
6,5
|
PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 toplamı (ng/g yaş ağırlık) |
75
|
Mikrobiyolojik Parametreler
Histamin (mg/kg) |
100-200 |
Salmonella spp(g-ml) |
- |
Listeria monocytogenes (g-ml) |
-
|
Yasal Kriter
GKGM İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik |
GKGM Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
GKGM Bulaşanlar Yönetmeliği |
GKGM Etiketleme Yönetmeliği |
GKGM Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği |
GKGM Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği |
Net Ağırlık Ölçüm Tanımlaması
Ürün düşük sıcaklıktaki depodan alınır ve hemen açılır, akan soğuk su altına alınır. |
Ürünün parçalanmaması için dikkatli çalkalanır. |
Yüzeyde hissedilen veya görülen buz tamamen kaybolana kadar işleme devam edilir. |
No.8 olan eleğe (20 cm çapında <0,9 kg ürün için/30 cm çapında >0,9 kg ürün için)alınır |
Ürünün konumu değişmeden, elek 17-20°C doğuya eğilir ve maksimum 2 dakika beklenir. |
Hemen darası alınmış kaba aktarılır ve tartılır. |
AOAC 963.18 Dondurulmuş Deniz Ürünleri Net Ağırlık standardı baz alınmıştır. |
Üreme Zamanları
Ocak |
Şubat |
Mart |
Nisan |
Mayıs |
Haziran |
Temmuz |
Ağustos |
Eylül |
Ekim |
Kasım |
Aralık |
|
|
|
|
|
X |
X |
|
|
|
|
|